Deep|edition # 20050729


brethren

Jag funderar mycket över varför IRA väljer att gå ut med det rätt så väntade initiativet just nu. Väntat eftersom reguljära IRA knappast varit aktivt under flera år och Provos mest spenderat kraft på knarkhandel. Att det hela skulle komma är knappast någon överraskning för någon som följt irländsk och nordirländska politik under några år. Att det kommer nu - några veckor efter bombdåden i Londons tunnelbana - är också nästintill ödesbestämt. PR-mässigt vore det en katastrof för såväl Sinn Fein som för IRA att kopplas samman med muslimska terrorister.

Det mest spännande är vad som händer nu. I Sydafrika blev nedläggelsen av Umkontho we Sizwe startpunkten för apartheids fall. Är det vi ser nu startpunkten för ett införlivande av Nordirland med nationen Irland?


Källa:
Ekot

2 Kommentarer:

Anonymous Anonym

Säger man IRA idag menar man Provos och ingen annan. Något "reguljärt IRA" utöver dem har inte funnits sen 60-talet. Ur Provos har sedan Real IRA och Continuty (stavning?) IRA brutit sig loss.

Dagens messerschmitt-inlägg.

29 juli, 2005 10:29

 
Blogger deep|ed

Näe... inte bara. Men det reguljära IRA består av gamlingarna och har mer eller mindre samma inriktning som Sinn Fein. Provos är ju mer att likna med ett mc-gäng än något politiskt reellt terrornätverk. Real och Continuity är relativt obsoleta när det kommer till själva grundfrågan.

Det intressanta är att man (även på Irland) fortfarande pratar om IRA som en entitet.

01 augusti, 2005 12:36

 

Skicka en kommentar