Deep|edition # 20060110


Nya media bedöms hårdare än gamla [upd]

trettinånting skriver bra om att välja vad som ska lånas ut på ett bibliotek:

detta med urvalskriterier alltid är vanskligt och på ett sätt godtyckligt. Vi tenderar dessutom att döma nya medier hårdare än äldre vi är bekanta med.... Och hur mycket våld skall tillåtas? Om de gör en variant av Doom där du som spelare aldrig kan använda "mer våld än vad nöden kräver" elller där du vid varje speltillfälle måste kryssa i en liten ruta där du lovar att aldrig använda mer våld än nöden kräver - är konceptet ok, då? (Ni uppfattar ironin, va?)


Jag håller med. Nån som läst Naiv SuperWill Selfs "Min Grej" (jag hade blandat samman två böcker... sorry Erlend Loe)? Den är riktigt äcklig. Men den är knappast ansedd som "trash". Men datorspel är det - per se. Diskussionen om datorspelandets eventuella farlighet ekar av samma argument som användes i samband med diskussionen om videovåldet som ekade av samma argument som användes i diskussionen om televisionens fara för ungdomen som ekade av samma argument som i diskursen runt rock'n'rollens skadlighet för ungdomen som ekade av ungefär samma argument som användes gentemot bokläsandets fara för yngre kvinnor. Osv.

3 Kommentarer:

Blogger ~ O ~

Varför är Naiv.Super riktigt äcklig?

10 januari, 2006 15:59

 
Anonymous M

Ja, diskussionen om det vedervärdiga videovåldet,ja! Riktigt komiskt blir det såhär efteråt. Killarna i 100 höjdare slirar rätt ofta, men ibland är de på kornet som när de i listan över "pajigaste ögonblicken" visade ett avsnitt ur ett gammalt Studio S om just vidovåldet. En skitnödigt gravallvarlig reporter stod och pratade om videovåldet och bad känsliga tittare stänga av tv:n för att sedan visa en sekvens med pang-pang.... Och 20 år senare garvar vi läppen av oss! Detsamma kommer vi att göra om debatten kring spelen....
Jag är för spelutlåning på bibblor, för övrigt!

/M

10 januari, 2006 18:11

 
Blogger deep|ed

Re O: Jag blandade ihop lite. Rättat i postningen. Det var Will Selfs "Min Grej" jag menade...

10 januari, 2006 22:03

 

Skicka en kommentar