Deep|edition # 20051106


Förakt

Kunde inte låta bli att kolla igenom Yngve Kalins lista för motståndare mot homovälsignelse och de här har skrivit på från Västerås stift:

Arne Rubin Hällefors församling Västerås
Leif W Östborg Västerfärnebo församling Västerås
Karl-Olof Berglund Västerås Lundby församling Västerås
Staffan Rönnegård Leksands församling Västerås
Leo Esko Johansson Falu Kristine församling Västerås
Tord Magnusson Skultuna församling Västerås
Torbjörn Larsson Kung Karls församling Västerås
Christina Svensson Stora Tuna församling Västerås

Det är väl tur att det inte är så många från mitt gamla stift. Men det är ändå sorgligt - Arne Rubin som ses som en så bra präst väljer att gå den mörka sidans ärenden.

Det mest sorgliga är den kompakta tystnaden från biskopshåll. Den enda som vågat öppna truten är Biskop Martin Jr i Linköping.

Personerna bakom listan menar att kyrkomötet lider av demokratiskt underskott. Det finns inga andra incitament för detta påstående än det faktum att besluten går dem emot. Samma personer klagar över att befrielsen från staten inte gett det som var tänkt: det innebär för dem en elitkyrka där endast de mest aktiva = de mest inriktade på en sekteristisk kyrka skulle få mest att säga till om.

Vissa menar att "vi måste samtala med dem". Noway, det går inte. Jag har under många år försökt men såväl kvinnoprästmotståndet som motståndet mot att respektera homosexuellas kärlek handlar om makt och inskränkthet. Det faktum att dessa personer inte kan acceptera demokratiskt fattade beslut innebär att de har avsagt sig rätten till att vara med i en öppen folkkyrka. De är för fan ämbetsmän! Om de inte kan acceptera kyrkan kan de göra samma sak som jag - låt bli att utöva ämbetet. Fullt ut. Allt annat är dravel.

Om ni går i kyrkan. Ta en koll på listan - gå inte till gudstjänster med personer som finns på den. Visa ert avstånd mot deras åsikter.

Från min sida är förakt det enda de får.

3 Kommentarer:

Anonymous Babs

Det blir ju - om möjligt - ännu fånigare när ingen tvingar dem personligen att välsigna homopar. Om en prsät inte vill så är det kyrkoherdens ansvar att se till att någon annan genomför handlingen.

Töntar!!

Jag sitter just nu och lyssnar på Ring P1 (denna sanningen utpost!) och det är trebvligt att höra att många ringer in och är väldigt arga på prsäterna som vägra välsigna. Uppmaningar i stil med din hörs, dvs att hetropar ska vägra att låta sig vigas av dessa personer och att man ska låta bli att gå på deras gudstjänster. Hejja!

Att de inte kan köpa kyrkomötets beslut är patetiskt.

07 november, 2005 09:43

 
Blogger deep|ed

Värre kommer det bli. Jag håller på att skriva en text om att dessa präster: a) menar sig själva vara de som välsignar och inte Gud b) att deras argument leder till slutsatsen att Gud inte har kraft nog att sköta om vem som får välsignanden c) att deras motstånd motsäger Bibeln (som säger att man ska välsigna alla - ond som god).

Jag må vara avfallen men jag är fortfarande teolog (och har en syster som kan leta i Bibeln åt sin storebror :))

07 november, 2005 14:49

 
Blogger Max Hobstig

Stockkonservativ hetro begär ordet

Eftersom jag är en liturgiskt konservativ Svartrock som blev vald till årets medlem av RFSL-Jönköping för 2005 tar jag mig härmed rätten att vara lite frispråkig eftersom jag inte riktigt grejar det här med den snart kommande välsignelseakten för homosexuella par i kyrkan.

Det är liksom i krig. Vinnaren tar allt, även rätten att efteråt förklena sina motståndare in absurdum. Å andra sidan är det inget nytt. Så har det alltid varit. I krig alltså.

Nu sist var det en blänkare i tidningen Shick (sid 6 i nummer 1 årgång 2006) om prästen Dag Sandahl vid högskolan i Kalmar, som önskade alla homosexuelle varmt välkomna till kyrkan. Prästen ”välsignar gärna bögen, men han tänker inte välsigna deras relation”.

Jag förstår inte riktigt varför det brutit ut en storm. Dag Sandahl har väl rätt att följa sin tro. Kyrkomötet 2005 beslutade väl inte bara att homosexuella par kommer att kunna välsignas i en egen akt i Svenska kyrkan. De beslutade också att ”inga präster ska mot sin vilja behöva leda akten”. Saken borde med det vara klarlagd … eller?

Jag känner inte Dag Sandahl. Men jag har hört honom predika. Han har en talekonst som Seneca och ett andligt budskap som berör.

09 mars, 2006 16:19

 

Skicka en kommentar